Kotimaista

Suomessa halusimme melkein aina ostaa kotimaisia tuotteita. Täällä voi yrittää samaa, mutta tuotteet on erilaisia.

Kahvi
Kahvi on lähtöisin Etiopiasta. Tarina kertoo, että paimenet huomasivat vuohien piristyvän, kun ne söivät kahvipensaasta papuja. Kahvi on Etiopian suurin vientituote. Tarkista ensi kerralla kahvipaketin kyljestä, onko se Etiopiasta. Me ostamme yleensä villinä kasvanutta kahvia kaupasta. Kotimaista tietenkin! Joskus tilaamme paahdettua kahvia eräältä perheeltä, joka maksaa koulumaksuja kahvituotoilla.

Hedelmät
Banaania, papajaa ja ananasta on ostettevissa ympäri vuoden. Mangolla ja luumuilla on selvät kaudet, jolloin niitä saa, luumuilla tosi lyhyt ja mangolla pidempi. Pieniä viinirypäleitä olemme löytäneet pari kertaa, vihreät oli hyviä ja tummat kirpeitä. Kirpeitä vihreitä appelsiineja (monesti enemmän sitruunan makuisia) saa melkein aina, mutta välillä niitä on vähemmän tarjolla. Limet on ihanan kirpeitä. Avocadoja on saatavilla melkein ympäri vuoden. Meidän omalla pihalla kasvaa kärsimyshedelmä (passion). Hedelmiä on tulossa paljon, mutta kypsyminen on hidasta. Aidan toisella puolella olevat hedelmät katoavat puolikypsinä työntekijöiden taskuihin. Olen hoitanut passionia kantamalla kilpikonnan kakkaa sen juurelle, jotta ravinteita olisi tarpeeksi.

Vihannekset
Porkkanat on täällä hyviä ja halpoja. Punajuuria, perunaa, tomaattia, vihreitä papuja ja keräkaalia saa jokaisesta vihannespuodista. Punasipulia löytyy helposti, mutta keltasipulia olen nähnyt vain ulkomaalaisten suosimissa kaupoissa. Kesäkurpitsaa ja kurkkua löytyy melko helposti. Chilit kuuluvat etiopialaiseen ruokaan ja niitä myydään kaikkialla.

Marjat
Mansikoita on saatavilla ympäri vuoden. Meidän omalla pihalla kasvaa metsämansikka. Marjoja on koko ajan tulossa, mutta sadekaudella niissä ei ole kovin paljon makua. Koulun alueella kasvaa karhunvatukkapensas, jonka marjat on oppilaiden ja paikallisten työntekijöiden suosiossa.

Ambo
Addis Abeban lähellä on kylä nimeltä Ambo. Siellä valmistetaan hyviä juomia. Maustamaton kupliva Ambo kuulema kuplii lasissa vielä aamulla, kun se on illalla lasiin kaadettu. Ei olla testattu, pitääkö väite paikkansa. Maustettuina makuina on lime ja omena. Maustetuissa on sokeria, mutta ne ei ole yhtä makeita kuin limonadit.

Valmisruuat
Valmisruokia täällä on tosi vähän tarjolla. Yksi hyvä etiopialainen linssikastike on löytynyt. Se on tulista ja hyvää makaronin kanssa syötävää. Vähään aikaan emme ole kastiketta saaneet syödä, kun sitä ei enää ole löytynyt kaupasta. Falafelit on kikherneistä tehtyjä pyöryköitä. Niitä löytyy muutaman kaupan pakastealtaasta.