Kolfe

Kotikaupunginosamme Kolfe on Addis Abeban luoteisosassa. Kun Bingham Academyn ensimmäiset rakennukset rakennettiin tänne 1940-luvulla, paikalla ja ympärillä oli vain metsää. Kaupunki on kasvanut ympärille tiiviisti ja nykyisin metsää näkyy vasta kaukana kukkuloilla.

Kolfessa asuu eniten muslimeja, mutta myös muiden uskontojen edustajia näkyy paljon. Kaikista ei päällepäin näy, mihin uskontokuntaan he kuuluvat. Lihakauppoja on sekä muslimeille että kristityille.

Kolfessa on isojen teiden varrella korkeita kerrostaloja, jotka useimmiten ovat toimisto- tai kauppakäytössä. Pienempien teiden varsilla on yksikerroksisia taloja tai matalia kerrostaloja, joiden alakerrassa on kauppoja. Hiljaisemmilta kaduilta löytyy asuintaloja, joko isoja ja hienoja muurien ja porttien takana tai pieniä taloja aaltopeltikattoineen.

Kadut on joko asfalttia, mukulakiveä tai hiekkaa. Kuoppia on paljon, ehkä kaikkein vähiten mukulakivikaduilla.

Kun koulun portista astuu ulos, äänimaailma muuttuu. Kampuksella on hiljaista, vähän ihmisten ääniä ja jonkin verran lintujen laulua. Portin ulkopuolella ilma täyttyy autojen, ihmisten, aasien, vuohien ja koirien äänistä.

Kadulla myydään monenlaista. Kolfe on jonkinlainen tukkukauppakeskus. Täällä myydään kankaita metritolkulla ja vaatteita kilokaupalla. Lisäksi on ompelimoja, joissa ommellaan vaatteita. Niihin liimataan Adidas-, Nike- tai Puma-tarroja (tai Abidas tai Nake). Käytettyjen kenkien pesijöitä on paljon, ilmeisesti kengät tulevat pesun jälkeen myyntiin.

Pieniä liikkeitä tavallisille asiakkaille on todella tiheässä. Lapset ovat laskeneet, että kotiin johtavalla kadulla on 27 pientä kenkäkauppaa puolen kilometrin sisällä. Pankkeja on myös paljon, samoin pankkiautomaatteja sekä eritasoisia vaateliikkeitä.

Hedelmiä, vihanneksia, kananmunia ja leipää saa läheltä helposti ja halvalla. Lihaa en ole vielä uskaltanut ostaa täältä, kun ne lihat roikkuvat myyjän takana vapaasti ulkoilmassa. Olen kuullut, että yhdessä paikallisessa lihakaupassa on tosi hyvää lihaa. Täytyy kokeilla heti, kun puoti taas aukeaa ortodoksien paaston jälkeen.

Kengänkiillottajia ja -puhdistajia Kolfessa on paljon. Paikalliset arvostavat siistiä pukeutumista ja asiakkaita kiillottajilla näyttää riittävän. Myös lenkkareita puhdistetaan saippua-vesipesulla, kun ne ovat omistajiensa jaloissa. Pesun jälkeen on varmaan myös viileämpi kävellä.

Monilla on myyntikärryjä (vanhat lastenvaunut tai pyörätuoli), joista he myyvät kyniä, pusseja, kuminauhoja, muistikirjoja, kynsileikkureita, vessapaperia, tusseja, sukkia ja pesuharjoja. Maskien myyjiä on paljon. Jotkut kantavat pientä tarjotinta, jossa on pähkinää tai karkkeja tai paikallisia hammasharjoja eli tietystä puusta veistettyjä tikkuja, joilla hampaita voi putsata.

Erään tien varrella on aina päivisin joukko miehiä odottelemassa töitä. Yhdellä heistä on saha, toisella vatupassi, kolmannella muurausvälineet tahi joitakin muita työkaluja. Sieltä voi käydä miehen palkkaamassa töihin päiväksi tai useammaksi. Kovasti yksi maalari tarjoaa palveluksia aina, kun ohitse kävellään. Meillä vain on niin hyvin maalatut seinät jo valmiiksi. Muistattehan Jeesuksen vertauksen viinitarhan työmiehistä? Siinä talon isäntä lähti aamulla palkkaamaan työmiehiä viinitarhaan. Tämä vertaus tulee aina mieleen, kun ohitan töitä odottavat miehet.

Olemme kävelleet Kolfessa sekä vilkkailla että hiljaisilla kaduilla. Ihmiset tervehtivät ja utelevat meiltä, minne olemme menossa. Joskus joku yrittää myydä jotakin ja kerjäläiset pyytävät rahaa. Peräämme huudetaan china tai ferenza. Yhtään vaarallista tilannetta emme ole Kolfessa kokeneet. Pari kertaa yksi mies seurasi Aulia ja hoki money, eikä jättänyt rauhaan vaikka Auli kertoi, että ei anna. Tilanne oli inhottava, mutta ei pelottava.

Kolfe on erittäin afrikkalainen kaupunginosa. Valkoihoisia ei juuri näy. Kaikki valkoihoiset, joita olemme täällä nähneet liittyvät jotenkin Bingham Academyyn. Syyrialaisia pakolaisia on muutamia näkynyt kerjäämässä.

Kolfessa ei moni paikka kiillä ja ole viimeisen päälle laitettu. Kaduilla on paljon roskia ja tiskivedet heitetään tiskin jälkeen kadulle. Melkein kaikki puut on kaadettu ja nurmikot on harvassa.

Pidämme tästä kaupunginosasta tosi paljon. Jos jaksaa etsiä, voi löytää mitä vain ja ihmiset ovat hirveän ystävällisiä. Kun keskikaupungilta ajelee kotiin päin, niin viimeistään Ring roadilta käännyttäessä tuntee, että koti on lähellä.