Katkot

Sähkökatkoja on meillä lähes joka viikko. Joskus katko on vain lyhyt, mutta pitkiäkin katkoja on nähty. Monesti sähkön katkettua generaattori lähtee heti päälle ja jaksaa jauhaa sähköä meille ja naapureille. Toisinaan generaattori ei jaksa käydä, vaan sammuu samantien. Silloin voimme vain toivoa, että sähkö palaisi pian. Muutaman kerran on polttoaineen saatavuudessa ollut ongelmia ja polttoainetta ei ole riittänyt generaattoreihin.

Sähkökatkon kanssa pärjää aika pitkään. Suurin huoli pitkän katkon aikana on jääkaapin ja pakastimen lämpeneminen. Onneksi vain kerran katko on ollut niin pitkä, että osan jääkaapin sisällöstä heitin pois. Kaasuhellalla saa ruuan laitettua, mutta kaksi kertaa on käynyt niin, että sähkö on ollut poikki ja kaasupullo on ollut tyhjä. Silloin ei ruokaa laiteta, vaan turvaudutaan naapuriapuun. Netti katkeaa sähköjen kanssa yhtä aikaa. Silloin pitää keksiä muuta tekemistä. Aurinko laskee kuuden maissa ja seitsemältä on jo pimeää. Jos sähköjä ei ole, niin kynttilät kaivetaan esiin ja tunnelmoidaan.

Vesi

Vesikatkot on hankalampia. Kuivalla kaudella on tavallista, että kaupungin verkosta vettä tulee noin neljänä päivänä viikossa. Koululla on isoja vesitankkeja varastointia varten, mutta käyttäjiä on paljon ja aina joskus niistäkin vesi loppuu. Miellä on rappukäytävässä kaksi isoa tynnyriä, joissa on vettä säilössä katkoja varten. Sieltä kannetaan sangoilla ja kannuilla vettä käyttöön. Yleensä vesikatkot on olleet lyhyitä, mutta myös muutama pitkä ollaan nähty. Joululomalla tulimme Langano-järveltä lomalta ja silloin vesi oli pitkään poikki. Suihkuun ei päässyt automatkan pölyjä pois pesemään ja pyykkikasa oli valtava. Yksi mahatauti oli sotkenut kovasti vaatteita ja pyyhkeitä lomalla, mutta niitä ei päässyt pesemään.

Talomme lähelle rakennettiin vuoden aikana uusi iso rakennus. Rakennusaikana vedensaanti oli tavallista heikompaa. Onneksi me asumme alimmassa kerroksessa ja meillä vedenpaine on ollu jonkinlainen. Yläkerrassa meni kuusi kuukautta, että he eivät saaneet käytyä suihkussa. Huonoa vesitilannetta perusteltiin uudella rakennuksella ja sanottiin, että asia paranee heti, kun rakennus valmistuu. Ei se parantunut vaan huononi. Jonkin aikaa vedentulo oli satunnaista. Jouduimme juoksemaan ulkona painamassa pumpun päälle aina, kun veden tulo loppui. Aina edes se ei auttanut. Lopulta asiaan perehdyttiin paremmin ja talomme vierestä löytyi putkirikko. Paljon vettä on siitä reiästä virrannut maaperään. Nyt asia on korjattu väliaikaisella ratkaisulla. Pääasia, että vettä tulee.