Etiopian tuoksut ja lemut

Kahvi
Etiopia on kahvin alkuperämaa. Kahvia kasvaa täällä villinä ja viljeltynä. Kahvia myös juodaan paljon. Kahvinkeittoon on oma seremoniansa. Kahvia myydään paahtamattomina papuina. Seremoniassa kahvi pestään ja sen jälkeen paahdetaan pannulla hiilien päällä. Tästä paahtamisesta tulee tosi hyvä tuoksu, johon törmää kaupungilla aika usein. Paahdetut pavut jauhetaan ja jauhe lisätään jebenaan (paikalliseen kahvipannuun) ja päälle vielä vettä. Sitten pannu laitetaan hiilien päälle tulelle ja odotellaan kiehumista. Alussa kahvi on tosi vahvaa, mutta seuraavat kupit ovat laimeampia. Vettä lisätään jebenaan aina tarvittaessa, mutta kahvinporoja ei.

Savu
Savun haju on yleinen Addississa. Kaupungilla poltetaan milloin mitäkin ja savut nousevat ilmaan. Olemme pitäneet nuotioiltoja talomme takana. Poltettavana on eucalyptus-puuta ja savu tuoksuu eucalyptukselta. Tuoksu ei ole samanlainen kuin mäntyä poltettaessa.
Koulun tontin nurkalla on uuni, jossa poltetaan ainakin rakennusjätettä. Jos tuulen suunta on sieltä kotiin päin, meidän on pidettävä ikkunat ja ovet kiinni.
Kaikkein voimakkaimman savun kohtasimme Zwai-järven saaressa, jossa kävimme asukkaiden kotona sisällä. Emäntä teki ruokaa sisällä avonuotiolla. Koko talo oli niin täynnä savua, että oli vaikea hengittää.

Aamu
Addis Abeba on kahden ja puolen kilometrin korkeudella merenpinnasta, joten yöt ja aamut ovat viileitä (yleensä 6-10 astetta), vaikka ollaan lähellä päiväntasaajaa. Aamuisin ilma tuoksuukin usein viileän raikkaalta ja joskus mieleen tulee jopa pakkaspäivä Suomessa.

Joki
Koulun vieressä virtaava joki (tahi puro) haisee pahalta. Alueen asukkaat käyttävät jokea kaatopaikkana ja heittävät sinne kaikki roskat ja jätteet. Joki toimii myös yleisenä miesten vessana.

Roskis
Koulun alueen roskis haisee tuossa asuntomme vieressä. Virallista kierrätysjärjestelmää ei ole (kotiapulainen vie metalli- ja lasitölkit myyntiin) ja kaikki roskat joutuvat samaan paikkaan. Muutaman viikon välein roska-auto iloisine työntekijöineen (jotka itse asiassa hoitavat epävirallista kierrätystä varsin tehokkaasti erotellen roskista kaiken hyödyllisen) käy tyhjentämässä roskiksen pohjia myöten. Silloin lemun määrä kasvaa kauheaksi ja ohitamme roskiksen nenää pidellen.

Lammas
Kotimme lähellä on teurastamo. Sen edessä on lähes aina lammaslauma, joka odottaa teurastamista. Auton avatuista ikkunoista lampaiden tuoksu tunkee autoon. Kansainvälinen evankelinen seurakunta sai uuden pastorin. Tervetulojumalanpalveluksessa eräs vanhimmistoveli kertoi, että hyvä paimen haisee lampaille. Ymmärsimme heti, mitä sillä tarkoitettiin.

Pakokaasu
Addis Abebassa asuu ainakin kolme miljoonaa asukasta. Kaupunki on laaja. Autoja on paljon, vaikka enemmistöllä ei autoihin olekaan varaa. Täyteen ahdetut minibussit nousevat mäkeä ylös mustaa savua ulos työntäen. Käytettyjen autojen maahantuonti Euroopasta on kovaa. Olemme nähneet monta pakettiautoa, joissa on suomenkielisiä tekstejä. Aiemmin autot on ajaneet Suomen teillä, mutta vanhaksi (ja liian saastuttavaksi) tultuaan matka jatkuu tänne Afrikkaan. Täällä saastutus jatkuu, ja automatkojen jälkeen nenästä löytyy mustaa räkää.