Arkielämää

Bingham Academyn yhteisö on todella upea. Kaikki pitävät huolta toisistaan ja toisaalta antavat sopivasti myös omaa rauhaa. Paikalliset ovat OIKEASTI ystävällisiä, eivät lipeviä, nöyristeleviä, tungettelevia tms. vaan todella sydämellisiä ja kohteliaita – usein jopa hienostuneita.

Myös ne kaksi seurakuntaa, joissa olemme toistaiseksi käyneet, ovat olleet kodikkaita, ja opetus, samoin kuin kaikki muukin, on ollut erinomaista. Luultavasti tulemme käymään useimmiten kansainvälisessä evankelisessa seurakunnassa, jossa on edustettuna kymmeniä kansallisuuksia.

Negatiiviset yllätykset ovat olleet kovin vähissä. Useimpiin ikäviin asioihin olimme ennalta varautuneet ja niistäkin moni on ollut iloinen yllätys, kun asiat eivät olleetkaan niin huonosti kuin luulimme. Kerjäläisiä toki on, mutta ei läheskään joka paikassa. Katulapsia on näkynyt todella vähän vaikka Nairobiin verrattuna.

Taneli
Suurin haaste on ollut opetustyössä, jonka vaativuus on yllättänyt. Nyt siinäkin on löytynyt jo varsin hyvä tasapaino. Täällä on käytössä Cambridgen kansainvälinen opetussuunnitelma. Se on suomalaiseen systeemiin verrattuna erittäin vahvasti kokeita painottava. Myös biologian kurssien sisällöt ovat olleet aivan muuta kuin mihin olen Suomessa tottunut ja mikä on omaa vahvuusaluettani. Täällä käydään mm. hyvin perusteellisesti läpi solutason prosesseja, joista olen opiskellut vain peruskurssit ja nekin yli 20 vuotta sitten. Ympäröivää luontoa ei oteta huomioon juuri mitenkään, eikä esimerkiksi paikallisia lajeja opetella tuntemaan.

Auli
Aulille on kertynyt useampia tehtäviä edelleen jatkuvien kirjanpito- ja palkanlaskentatöiden lisäksi. Yksi tehtävä on ollut Bingham Academyn kotikoululaisten ohjaajana toimiminen. Kotikoululaisia on sekä Addis Abebassa että eri puolilla maata ja he käyvät silloin tällöin mm. lainaamassa kirjoja opiskelua varten. Aulia on pyydetty joinakin päivinä myös koulunkäynnin ohjaajaksi alaluokille ja valvojaksi iltapäiväkerhoon.

Lapset
Lasten koulunkäynti on sujunut jopa yllättävän hyvin. Kenelläkään ei ole ollut suurempia vaikeuksia edes englanninkielisen opiskelun kanssa. Auli kysyi jossain vaiheessa lapsilta, oliko oikea ratkaisu muuttaa tänne. Kaikki olivat ehdottomasti sitä mieltä, että oli. Yläkerrassa asuu viisilapsinen yhdysvaltalaisperhe, joiden lasten kanssa Pihla, Kaisa ja Visa ovat tekemisissä lähes päivittäin. Muutenkin tässä koulun alueella on runsaasti kavereita.